Om beter te worden op de harp is het nodig om (bijna) elke dag eventjes te oefenen.  Voor de meeste kinderen is dit best lastig. Want het weekschema is druk met BSO, paardrijden, knutselklub en met vrienden. Kinderen tot een jaar of 10/11 kunnen zo'n week slecht overzien en voor ze het weten is de week om..

Hoe kun je nu als ouder je kind helpen?  

- zet de harp in een eigen, rustig hoekje in huis. Een leering kan het fijn vinden om de harp in de slaapkamer te hebben, zodat het harspelen echt iets van haar/hem is.  Zorg voor een verstelbare kruk, potloden, gum, metronoom en audiobron. De laatste twee kunnen ook via een ipad met apps.  

- stem de harp elke week 1x, niets is zo demotiverend als een vals instrument! 

- Oefen op een vast moment, bijvoorbeeld net voor of na het eten. Of.....'s ochtends vroeg ;). Hoe lang wordt geoefend is minder belangrijk dan hoe vaak (minimaal 5x per week).

- Bekijk samen het schriftje met aanwijzingen. Welk stukje ga je vandaag extra goed oefenen?  Wat is het doel?  Let op: het alleen maar 1x doorspelen van stukjes is lekker spelen, maar geen oefenen. 

- vraag aan het einde van een oefensessie eens of jouw kind iets wil voorspelen (bij voorkeur dat wat net geoefend is) Geef veel positieve feedback. Organiseer regelmatig een klein voorspeelmoment. Voor opa en oma, de buurvrouw, kinderen die komen spelen, de kerk, verjaardag, het kerstdiner etc. Maak het net echt met stoelen voor publiek en applaus.  

- neem samen een youtube filmpje op. Dan moet het stukje natuurlijk wel goed klinken.Meer tip en inspiratie:

oefenen en rol van de ouders (blogpost)