"plezier in muziek en het ontwikkelen van je eigen stijl en creativiteit"


Harples is voor iedereen: jong tot "oud" en van absolute beginner tot ervaren muzikant.  En...je hoeft geen noten te kunnen lezen of een groot muzikaal talent te hebben om erg veel plezier met je harp te hebben.  Je kunt namelijk al snel een mooie toon en simpele melodie spelen en dat geeft enorm veel voldoening. In de eerste (proef) les vraag ik graag waarom iemand voor harp kiest. En bijna altijd is het antwoord 'de klank'.  Want die is mooi, warm en die doet iets met jezelf en luisteraars.  Een klank die nooit verveelt!Het leuke van de harp is dat je zoveel kanten op kunt.  Want of je nu van klassiek, pop, improvisatie, therapeutische muziek, Keltisch, Jazz, religieus of ....? houdt, het kan allemaal op een harp.  In mijn lessen maak je kennis met zoveel mogelijk stijlen. Zo verken je langzamerhand de wereld van de harp en kun je op termijn je eigen weg/stijl zoeken. 

 

Zie tabs voor tarieven, lesvormen en info over aanschaf/huur van een harp


Kinderen

Kom je de harp eens proberen in een gratis proefles?  Je zult zien dat je al snel een leuk bekend melodietje kunt spelen, of je boer/zus/klasgenoot/opa... kunt begeleiden. 

Vanaf een jaar of 6/7 kun je al beginnen met harples. Je krijgt dan elke week individueel of in een klein groepje les en elke maand spelen we een uurtje samen. Erg gezellig maar ook leerzaam!  In de les leer je liedjes op gehoor aan, zodat je naar huis gaat met een 'af' liedje. Natuurlijk verkennen we ook alle (dieren)geluiden die je met een harp kunt maken. Daarna starten we met noten lezen, ritme oefeningen, improviseren en zelfs componeren!  Wedden dat je al snel een paar leuke bekende liedjes kunt spelen?  


Elke week oefen je minimaal 4x een minuutje of je eigen harp. Maar hoe kom je dan aan zo'n mooie harp?  Nou, lees dan even het kopje 'harp kopen/huren' hier op de website. 


Naast je gewone lessen zijn er allerlei leuke projecten waaraan je mee kunt doen. Zoals meespelen in een groot harporkest (kijk maar eens bij de foto's....), een Harpweekend, Kerst-inn, familieconcert, leerlingenconcerten en nog veel meer. En als je de basis onder de knie hebt kun je meespelen in´één van de ensembles, die leuke en laagdrempelige concertjes geven op festivals, Open Dagen en verzorgingstehuizen. 


Talentbegeleiding

Vind je het harpspelen ontzettend leuk en wil je het beste uit jezelf halen?  Dan begeleid ik je bij deelname aan het Rosa Spier Harpconcours en plannen we extra concertjes om podium ervaring op te doen. 

De lijntjes naar de Jong Talentklas van conservatorium ArtEZ zijn kort! 

 

Volwassenen

Als volwassene weet je vaak heel goed wat je wilt leren. Lekker spelen voor je ontspanning, samenspelen of, als je al eerder les had misschien wel creatiever/vrijer spelen. In de eerste les stellen we doelen en kijken wat haalbaar is. Ontspannen speltechniek en plezier in het spelen staan altijd centraal.  Naast moderne methodeboeken gericht op volwassenen, leer ik je direct vanaf het begin mooie Keltische tunes op gehoor (bladmuziek/opname krijg je mee).  Speciaal voor volwassenen (met vaak een druk schema) is de ‘om-de-week’ les van 45 minuten.  Een iets ontspanner lestempo maar met voldoende regelmaat voor de befaamde stok achter de deur.  Zowel in Bennekom als Arnhem wordt er maandelijks door volwassenen samensgespeeld en zo nu en dan zelfs opgetreden. Over het algemeen kun je na een jaar instromen bij deze ensembles. Leuk om nieuwe mensen te leren kennen; er worden ook regelmatig gezamelijk harpconcertjes of workshops/festivals bezocht. 

 

Specialisatie Keltisch

Ben je een groot fan van Keltisch en/of Balfolk muziek?  En lijkt het je leuk om op de traditionele manier, dus op gehoor, les te krijgen?  

Dat kan!  Mijn passie ligt bij de Keltisch muziek uit Ierland, Schotland en Bretagne. Elk jaar ben ik Schotland te vinden op het Edinburgh International Harp Festival en ook organiseer ik samen met collega Anouk Platenkamp het Lage Landen Harp Weekend met internationale folkdocenten. 


In de les leer je door voor en naspelen een melodie en simpele begeleiding. Op gehoor (en door kijken) spelen kost zeker in het begin wat energie. Maar levert verschrikkelijk veel op, want waar je ook bent, de melodie zit in je hoofd en niet op papier.  Dit geeft je een vrijheid in je spelen, waardoor arrangeren en improviseren ineens veel gemakkelijk worden.  De tunes die je van mij leert heb ik overigens ook vaak zelf op gehoor geleerd van docenten zoals Rachel Hair en Cheyenne Brown. Fantastische muziek. Luister maar!

 

Ontspannen speelhouding: Alexandertechniek!

Zo af en toe geeft Fiona Tree, docente Alexandertechniek een workshop in een goede zit en speelhouding.  En wat ik door de jaren heen leerde van Fiona gebruik ik ook graag in mijn eigen lessen. Think up!

Alexandertechniek achter de harp.jpg

Alexandertechniek helpt bij een ontspannen zithouding.