Heb je eenmaal besloten te starten met harpspelen, dan is het tijd om je eigen harp te huren of (huur) kopen.  Er is enorm veel keus, daarom wat tips! 


De "standaard" startharp is een Keltische harp met minimaal 34 snaren. Jonge kinderen kunnen eventueel voor het 1e jaar een 27 snaars harp huren en na dit jaar overstappen naar een 34 snaars harp. De harpen met minimaal 34 snaren hebben namelijk bassnaren die je voor een groot deel van de composities voor harp nodig hebt. Ook klinken deze basnaren prachtig. Belangrijk is ook dat de harp stevig staat (dus geen schootharp), een medium tot iets zwaardere snaarspanning heeft en niet teveel onderhoud vraagt of erg fragiel is.


Huur-kopen of 2e hands?

Het is slim om voor de eerste periode een harp te huren of te huurkopen. Je betaalt dan een borg en een maand of kwartaalbedrag van rond de 45 euro. Vergeleken bij kopen is huren vrij duur, maar het voordeel is dat wanneer het harpspelen je bij nader inzien toch niet bevalt, je de huur zo op kunt zeggen. Je kunt een harp huren bij de Zingende Snaar (Rhenen), en bij Camac Harpen (Rotterdam). Bij deze winkels huren heb je het voordeel dat je door mij aanbevolen startersharpen kunt huurkopen. Naast deze winkels kun je ook harpen huren bij de Troubadour harpen (Wehl) en De Veer-van Hatter Harpen (Veenendaal). 

Een nieuwe harp kopen kost tussen de 2000 - 3000 euro. Dan koop je een kwalitatief goed instrument dat zeker 30 jaar meegaat.  De startharpen die ik hieronder noem vallen allen in deze prijscategorie, zijn later eventueel ook weer zeer goed door te verkopen. 

Je kunt ook een harp op Marktplaats kopen. Je koopt een geschikte harp rond de 1000 euro. Voordeel is dat je deze vaak zonder verlies later weer kunt doorverkopen. Het is slim om dit in overleg met mij te doen, ik kan de advertenties goed op waarde scannen en kijk ook rond op de verschillende harpfora. 

Tip: pas op met harpen onder 900 euro. Vaak van Pakistaanse makelij en van zeer slechte kwaliteit! Hoe verleidelijk ook, de ervaring met deze harpen is erg slecht........


Nieuwe startersharpen

- Camac Telenn (lesharp Bennekom) of Isolde 

- Salvi Mia, Una of Titan

- Dusty Strings Ravenna (lesharp Arnhem)

De onderste twee zijn te koop/huur bij www.zingendesnaar.nl in Rhenen, de  Camac in Rotterdam bij https://nl.camac-harps.com/nl/


Darm of Nylon?

Er zijn verschillende snaren op de markt die allemaal een eigen klank hebben. Grofweg te verdelen in darm (dierlijk product) of nylon (plastic).  Beiden zijn prima, het is echt een kwestie van smaak welke je kiest. Wel is het goed te bedenken dat darmsnaren, zeker de wat dunnere folkdarm snaren bovenin de harp, veel vaker knappen dan nylon snaren.  


Harpwinkels

Alle harpwinkels op een rijtje:  

Zingende Snaar - Rhenen                  www.zingendesnaar.nl

Camac Nederland - Rotterdam          https://nl.camac-harps.com/nl/

De Troubadour harpen - Wehl            https://www.detroubadourharpen.nl

De Veer van Hattem - Veenendaal     www.harpen.nl